Owoce to prawdziwa bomba witaminowa. Należy wybierać owoce, które mają jak najwięcej witamin. Wszelkiego rodzaju krajowe owoce są polecane najbardziej. Spożywanie owoców możemy klasyfikować ze względu na pory roku. Latem w Polsce pojawiają się przede wszystkim truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie czy śliwki.

 

Te ostanie zaliczamy do drzew owocowych. Brzoskwinia zwyczajna, grusza, jabłoń czy morwa. Granat właściwy, figowiec, kasztan jadalny czy mango. Wśród krzewów owocowych znajduje się: agrest, aronia, borówka, jeżyna czy malina. Wszelkie owoce jadalne można poddawać procesom obierania czy drylowania. Owoce możemy jeść zarówno świeże jak i mrożone. To one są źródłem witamin, składników mineralnych czy błonnika. Owoce zdecydowanie obfitują w błonnik, antyoksydanty czy flawonoidy. Dodatkowo wzmacniają one naszą odporność. Należy dodać, że są źródłem cukrów prostych. Dostarczają nam energię. Zaleca się minimum dwie porcje owoców w ciągu dnia. To idealny pomysł na śniadanie. Owoce zielone posiadają chlorofil. Ułatwia on procesy trawienia oraz wspomaga pracę wątroby. Należą do nich między innymi: oliwki, awokado, kiwi czy agrest. Oliwki są bardzo cennym źródłem kwasów tłuszczowych. Posiadają wysoką zawartość miedzi i żelaza. Awokado zawiera zdrowe tłuszcze. Niestety nie jest on polecany osobom na diecie odchudzającej, ponieważ ma wysoką kaloryczność. Kiwi za to zawiera enzym, który ułatwia trawienie. Posiada więcej witaminy C niż cytryna. Natomiast agrest jest źródłem luteiny. Zapobiega on chorobom przewlekłym. Polecany jest osobom, które przebywają wiele czasu przed komputerem.

Owoce- podstawą diety każdego człowieka

Tak naprawdę owoce odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka. To nie tylko źródło witamin i błonnika pokarmowego. Zawierają one flawonoidy, które usuwają wolne rodniki. Owoce jedzone samodzielne, soki owoce czy suszone owoce sprawdzą się w jadłospisie każdego człowieka. Owoce możemy dodawać do sałatek, do sosów. Najlepiej jest wybierać owoce z wiarygodnego źródła. Tutaj najlepiej sprawdzą się owoce w rolnictwa ekologicznego. Owoce są bardzo ważną częścią diety. Bardzo uniwersalnym owocem są jabłka. Jabłka są nie tylko pyszne ale i zdrowe. Wśród tak zwanych uniwersalnych owoców zaliczają się: banany.

Egzotyczny owoc

W Polsce nie brakuje sprowadzanych egzotycznych owoców. Jednym z nich jest pitaja. Pochodzi w Meksyku. Pitaja to owoc kaktusa. Roślinę tę nazywa się księżycowym kwiatem. W sklepach są dostępne owoce o amarantowym kolorze. To w niej znajduje się cała masa pestek, które są jadalne. Owoc ten jest wielkości gruszki. Ma delikatny smak. Przypomina połączenie melona i kiwi. Dużą zaletą tego owocu jest niewielka kaloryczność. Pitaja jest bogata w witaminy B, C i E. Należy wybierać owoce, które mają gładką i jednolitą skórkę. Jadalny jest kwaskowy miąższ. Pitaję można jeść bez dodatków lub z dodatkiem cytryny bądź miody. Jej miąższ jest bardzo soczysty i orzeźwiający. Idealnie sprawdzi się jako dekoracja do lodów czy deserów. To idealny składnik sałatek oraz galaretek czy kremów. Natomiast sok z pitai ma egzotyczny smak i walory zdrowotne.