Należy podkreślić, że pieczenie jest bardzo popularnym sposobem obróbki termicznej. Pieczona pizza, zapiekanki czy mięsa. Pieczenie jest zdrowym sposobem przygotowywania potraw. Tak naprawdę możemy piec wszystko. Zarówno ryby, warzywa czy desery. Najczęściej pieczemy w temperaturze od 160 stopni do nawet 250. Niekiedy zaleca się piec w wysokiej temperaturze.

 

Uważa się, że to właśnie dzięki niej następuje ubytek wody oraz białko jest łatwiej przyswajalne. Niskim temperaturom pieczenia poddaje się ciasta oraz mięsa w postaci rozdrobnionej, na przykład pasztet. Piekąc w taki sposób stawiamy przede wszystkim na niską kaloryczność. Dodatkowo potrawy te mają charakterystyczny aromat. Pieczenie w rękawie jest znacznie szybsze niż pieczenie w dosyć tradycyjny sposób. Przy pieczeniu rękaw się lekko napowietrza. Pieczona potrawa jest zdecydowanie lekkostrawna. Dodatkowo możemy w nim piec mięsa we własnym sosie. W rękawie foliowym warto piec wieprzowinę, ryby, wołowinę czy warzywa. Pieczenie takie nie wymaga oleju ani masła. Bardzo popularne jest również pieczenie w folii. W ten sposób potrawy są smaczne, soczyste oraz zdrowe. Pieczenie w folii jest podobne do duszenia potrawy we własnym sosie. Konkretne produkty pieką się bez dodatku wody, z minimalną ilością tłuszczu. Piekąc tradycyjnie, podlewamy mięso lub rybę wodą. Często podlewamy je tłuszczem. W tym momencie wypłukują się witaminy oraz minerały. Dodając tłuszcz, potrawa jest bardziej kaloryczna, co za tym idzie ciężko strawna. Pieczenie w folii pozwala zachować więcej składników odżywczych. Pieczenie w folii jest polecane zwłaszcza dla osób stosujących dietę lekko strawną. Potrawy pieczone w folii nie przypalają się i nie brudzą piekarnika. Pieczenie w folii niesie za sobą wiele zalet.

piekarnik – Folia aluminiowa do pieczenia

Folia aluminiowa idealnie sprawdzi się do pieczenia w piekarnikach elektrycznych oraz gazowych. Oczywiście każda folia ma inną grubość. Najlepiej jest przed użyciem nasmarować folię oliwą bądź masłem. Dobrze jest zamarynować mięso, aby po upieczeniu było kruche i smaczne. Produkty zawinięte w folie, należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze. Wówczas temperatura w piekarniku nie powinna przekraczać 210 stopni. Należy pamiętać, że błyszcząca strona folii aluminiowej chroni przed ciepłem. Folii aluminiowej nie wolno używać w mikrofalówkach.

Co możemy piec?

Jak się okazuje piec można prawie wszystko. Pieczone mięsa, ryby, warzywa czy ziemniaki. Bez dodawania tłuszczu, bez obsmażania konkretnej potrawy. Pieczone ciasta, sernik czy szarlotka. Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez pieczeni. Przygotowywanie potraw w piekarniku ma wiele zalet. Szczególnie polecane osobom otyłym, które odżywiają się niezdrowo. Pieczenie pomaga zachować smukłą sylwetkę. Pieczone potrawy zachowują wartości odżywcze. Dodatkowo pieczenie pozwoli zaoszczędzić nasz czas. Smażenie czy duszenie jest o wiele bardziej pracochłonne. Piec można zarówno samodzielnie, jak i w folii aluminiowej bądź rękawie do pieczenia. Każdy sposób jest prawidłowy.