Czy wiesz gdzie możesz odnaleźć związki chemiczne, które zagrażają Twojemu życiu na co dzień? Jesteś świadomy, że wybierając ładną, kolorową żywność skazujesz siebie na problemy zdrowotne? Zapewne tak, większość pojawiających się informacji w gazetach, Internecie czy innym źródle wiedzy pozwala nam wybierać produkty dobrej jakości.

Barwniki spożywcze możemy obecnie znaleźć wszędzie, szczególnie duże zastosowanie znajdują one w przemyśle cukierniczym, barwione są lukry, kremy, biszkopty, ciasteczka i wszystkie inne. Procesy te są wykorzystywane w celu zwiększenia atrakcyjności wizualnej kupowanego produktu. Jednak branża cukiernicza to nie jedyne miejsce, gdzie znajdziemy niebezpieczne dodatki do żywności. Kupując jogurt czy też serek homogenizowany także możemy odnaleźć barwniki, które nadają kolor oraz aromaty, które stwarzają zapach świeżych owoców. W konsekwencji nic zdrowego nie spotyka nas w żywności, która zakupimy. Często jogurty te nie mają nic wspólnego z prawdziwymi owocami, jak niektórzy stwierdzą nawet obok nich nie leżał.

Dobrą alternatywną są własne wyroby, ciasta i ciasteczka, w których zastosujemy zdrowe produkty.