Wszyscy bez wyjątku wiemy o tym, że śniadanie jest pierwszym posiłkiem w ciągu dnia. To czym uraczymy nasz organizm na dzień dobry jest sprawą indywidualną. Ważne jest, aby śniadanie dostarczyło nam odpowiednią ilość składników odżywczych i sporą dawkę energii. Oczywiście nie bez znaczenia jest fakt, że ma być po prostu smaczne. Nie zawsze możemy poświęcić dużo czasu, aby z samego rana przygotować sobie odpowiednie śniadanie i tłumaczymy to zaniedbanie często nie tylko brakiem czasu, ale również brakiem pomysłu na to, co można zrobić w kilka chwil. Nie rezygnujmy ze śniadania, bo tak naprawdę jego przygotowanie zajmuje mało czasu, a nasz organizm będzie nam wdzięczny za dostarczenie mu odpowiedniego “zestawu startowego”. Oto kilka pomysłów na błyskawiczne śniadania:

1. Kanapki śniadaniowe

– kanapka standardowa
Nie ma chyba łatwiejszego i prostszego rozwiązania od tego, jakim jest przygotowanie sobie standardowej kanapki śniadaniowej. Zazwyczaj jest to kanapka z wędliną, serem lub wybraną pastą do smarowania.
– kanapka w słodkim wydaniu
Szybko i sprawnie możemy przygotować sobie kanapkę z dżemem lub miodem. Możemy również zafundować sobie na śniadanie świeże pieczywo z masłem orzechowym i owocami sezonowymi lub sprawdzającym się o każdej porze roku bananem, który w połączeniu z masłem orzechowym smakuje wyśmienicie. Mniej zdrową, aczkolwiek bardzo popularną jest śniadaniowa świeża bułka z nutellą. Znalazła ona wielu zwolenników i to nie tylko wśród dzieci, które po prostu ją uwielbiają.
– chleb tostowy z opiekacza
Przyjemnie ciepła i chrupiąca kromka chleba może być obłożona według naszego uznania w wersji standardowej lub na słodko. Znakomicie sprawdza się z dodatkiem świeżych warzyw sezonowych. Kanapka z pomidorem, ogórkiem lub rzodkiewka z dodatkiem szczypiorku to zdrowe, smaczne i pachnące powitanie dnia.

2. Owsianka

Śniadaniowa owsianka jest zawsze dobrym rozwiązaniem. Możemy przygotować ją na kilka sposobów i z różnymi dodatkami.

– nocna owsianka
Jej przygotowanie jest banalnie proste, ponieważ wystarczy zalać płatki owsiane mlekiem, wymieszać i wstawić na całą noc do lodówki. Oczywiście wraz z płatkami nie możemy zapomnieć o dodatkach takich jak orzechy, ziarna, daktyle lub owoce. Płatki należy zalać taką ilością płynu (mleka, wody lub soku) aby wszystkie płatki były w nim zanurzone.

– owsianka na ciepło
Płatki należy zagotować w mleku lub wodzie. Podczas gotowania należy wzbogacić zawartość według własnego uznania. Może być to banan, czekolada, orzechy, owoce sezonowe, nasiona chia, ziarna słonecznika, rodzynki, daktyle itp. Tak naprawdę możemy stworzyć własną kompozycję, ze składników które w połączeniu z płatkami owsianymi najbardziej nam odpowiadają.

 

3. Jajecznica z pajdą świeżego chleba

Większość z nas lubi jajecznicę i tak naprawdę każdy wie, jak ją przygotować. Oczywiście możemy wzbogacić jajecznicę cebulą, pomidorem, pieczarkami i posiekanym świeżym szczypiorkiem i z pewnością będzie to pożywne śniadanie.
Osoby będące na diecie roślinnej nie muszą rezygnować z jedzenia jajecznicy, gdyż tofucznica jest jej znakomitym odpowiednikiem.
– tofucznica w wersji podstawowej
Potrzebne składniki:
– tofu
– cebula
– olej roślinny
– świeży szczypiorek
– curry, sól, pieprz
– płatki drożdżowe (opcjonalnie)
Sposób przygotowania :
Tofu należy odsączyć najlepiej przy użyciu ręcznika papierowego i pokruszyć w dłoniach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę następnie smażymy ją na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Do cebulki dodajemy pokruszone tofu, starannie mieszamy i smażymy kilka minut z dodatkiem przypraw. Pod koniec smażenia dodajemy garść świeżego szczypiorku oraz płatki drożdżowe, które wzbogacają smak tofucznicy.

 

4. Naleśniki śniadaniowe, racuchy, pancakes

– standardowe naleśniki możemy przygotować ze słodkim wkładem lub z nadzieniem wytrawnym.
– racuchy
Racuszki na mleku z jabłkami są doskonałą opcją na zdrowe i pożywne śniadanie
Składniki:
– 1 szklanka mąki
– 1 jajko
– 1 szklanka mleka
– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
– szczypta soli
-2 jabłka
– olej roślinny
– cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania :
Jabłka należy umyć, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odstawić do momentu przygotowania ciasta. A jego przygotowanie to banalnie prosta sprawa. Wszystkie składniki (oprócz oleju) należy ze sobą połączyć najlepiej przy pomocy miksera. Następnie dodajemy jabłka i całość starannie mieszamy.
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażymy racuszki, które nakładamy za pomocą łyżki stołowej. Smażymy aż zarumienią się z obu stron i podajemy przyprószone cukrem pudrem.

– pancakes
Składniki:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 szklanki mleka
– 2 jajka
– 2 łyżki roztopionego masła
– 1 solidna łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli

Sposób przygotowania jest naprawdę prosty. W misce należy połączyć ze sobą wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji i następnie na suchej, rozgrzanej patelni smażyć placki z obu stron do uzyskania złotego koloru.
Pancakes zazwyczaj podajemy z bitą śmietaną, świeżymi owocami sezonowymi i całość polewamy syropem klonowym.

 

5. Smoothie

Zamiast kanapki czy owsianki możemy przygotować sobie zdrowe smoothie, które z pewnością pozytywnie wpłynie na nasz organizm i dostarczy nam nie tylko odpowiednich składników, ale także potężną dawkę energii. Ze względu na płynną formę jest szybciej przyswajane i jest zdrowym odpowiednikiem tradycyjnego śniadania. Oczywiście nie bez znaczenia jest dobór odpowiednich składników których użyjemy do przygotowania porannego smoothie.

Co zrobimy na śniadanie dla siebie i naszej rodzinki jest naszym osobistym wyborem, ważne jest jednak, aby pamiętać o tym, że ma ono ogromny wpływ na nasz organizm i nie powinno się z niego rezygnować.